BAKSHISH

You prefer to read in English? Visit us at www.bedawi.com.

BEDAWI betaalt een eerlijk loon, maar als je bakshish wilt geven omdat je blij bent

met de verleende diensten, wordt dat absoluut gewaardeerd.

Vraag ons om raad vragen en wij zorgen ervoor dat dit op de juiste wijze gebeurd,

zonder dat lokale mensen (onbedoeld) voor het hoofd worden gestoten.

Wat is 'Bakshish'?

 

Eén van de eerste woorden die je leert in Egypte is 'bakshish', maar veel buitenlandse bezoekers weten niet wat dit precies inhoudt.

 

In het westen noemen wij dit 'een tip of een fooi geven', maar dit dekt niet daadwerkelijk de lading van het woord bakshish in Egypte.

 

Het woord bakshish komt van het Indiase woord 'baksji'. Tijdens de Britse bezetting gaven soldaten de Egyptische kinderen kleingeld, soms zomaar maar meestal voor het bewijzen van een dienst. De kinderen keken eerst verbaasd, want ze waren dit niet gewend, maar de 'baksji' werd hier als snel bakshish: een gewoonte recht.

Intussen is het systeem van bakshish verankerd in het civiele (burger)recht en zo is het een vorm van sociale verzekering geworden voor de meest armen en ingebed in de hele economie.

 

Soorten bakshish

 

Bakshish als aalmoes:

Bedelaars worden in Egypte beschouwd als een groep die door Allah wordt ondersteund. Door Allah te prijzen maken zij het hun medemensen mogelijk om een plekje in de hemel meer zeker te stellen, door hen bakshish te geven.

 

Bakshish voor verleende diensten:

Egyptenaren geven ook bakshish voor het verlenen van service. Dit staat het meest dichtbij het geven

van een fooi zoals wij dit kennen in het westen. Maar natuurlijk geef je dit alleen als je tevreden bent over de verleende service!

 

Bakshish voor verleende gunsten:

Dit is bakshish voor ongevraagde voorkeursdiensten die je worden aangeboden. Dit kun je als Europeaan als irritant ervaren, maar na verloop van tijd raak je eraan gewend en ga je er de voordelen en de aardigheid van inzien.

 

Ja mensen, fooi wordt verwacht - vaak voor de meest minimale van diensten - en ja, het kan je een ongemakkelijk gevoel geven als je dit niet gewend bent, maar bedenk dat het hier niet gaat om grote bedragen contant geld en bakshish is veel meer dan alleen een

fooi. Het is een integraal onderdeel van het leven in Egypte. Laat het dus je reiservaring niet verpesten en wees een goede gast in ons land.

 

Zorg dat je altijd wat muntjes van 1 pond (ca. € 0,10) of 2 pond of kleine biljetten van 50 piaster, 1 pond of 5 pond bij de hand hebt. Stop dit mensen onopzichtig in de hand en bedank hen met een glimlach.

 

Omdat dit in het economische systeem van het land is ingebed, betekent dit dat salarissen in veel beroepen slechts een basis vormen en voor verdere inkomsten, om daadwerkelijk rond te kunnen komen, is men afhankelijk van bakshish die wordt gegeven.

Dit geldt ook voor veel mensen die in het toerisme werken en helaas realiseren reizigers zich dit niet meer, zeker met de introductie van de all-inclusief pakketten.

 

Het zijn de mensen die de deur voor je open houden, die de toiletten schoonhouden en je toiletpapier aanreiken, de ober, de staf op de boot, de schoonmaker, de mensen die in de keuken werken, enz.

 

Als reiziger denk je dat je geld tekort komt en je voelt je misschien niet rijk, maar in de beleving van lokale mensen zijn alle Europeanen rijk. Alleen al het feit dat je helemaal naar Egypte kunt reizen voor een vakantie is voor hen een teken van rijkdom.

Let op! Realiseer je dat niet iedere Egyptenaar die hulp aanbiedt, dit doet om bakshish te krijgen. Het zou een volledig misverstand zijn om te denken dat je hier alleen maar vriendelijkheid vindt tegen betaling.

 

Bedoeïenen in de Sinai zijn een trots en eerzaam volk. Zij zullen je nooit vragen om bakshish, maar ook zij leven in dit economische systeem en dus ook zij zijn in die zin afhankelijk van de vrijgevigheid van reizigers.

 

Vrijgevigheid is een belangrijke peiler in de opvoeding van de Bedoeïenen.

 

Vrijgevigheid getuigt van een goed karakter en gierigheid wordt dus gezien als het tegenovergestelde.

NEEM HIER EENVOUDIG CONTACT MET ONS OP

 

Via onze AANKLIK mailbox > > >

 

Een nieuw venster opent in je browser,

in een beveiligde (https) omgeving.

Vul je naam en E-mail adres in, schrijf

je bericht en klik op de knop 'Verzenden'.

Je ontvangt direct een kopie van je verstuurde

bericht en wij reageren z.s.m. via E-mail.

Algemene Reisvoorwaarden | Copyright BEDAWI.COM © 2007 - 2017 | Neem a.u.b. contact met ons op voor vrijgave van de rechten

B E D A W I f o r T o ur i s m

Nabq 46512 Sharm El-Shaykh,

South Sinai Governrate

Arab Republic of Egypt

 

Mobiel: (+2)01006983031

Wij spreken Nederlands en zijn

tevens te vinden op Whatsapp