VERKEER

You prefer to read in English? Visit us at www.bedawi.com.

Als je het zicht hebt van een kameleon (360°), gedachten kunt lezen en het geduld van een heilige hebt,

dan zal deze informatie je helpen om zonder ongelukken door het Egyptische verkeer te komen.

Verkeer in Egypte

 

Egyptenaren rijden officieel rechts maar ze rijden ook links als dit weggedeelte beter is, minder verkeersdrempels heeft of als er camels op de weg zijn. Schrik dus niet als er iemand aan de verkeerde kant van de weg rijdt en direct op je af komt.

 

Rijden in Cairo is voor de meeste mensen niet te doen. Het rijden in een taxi in Cairo is al een hele belevenis en niet geschikt voor mensen met een zwak hart.

 

Op rotondes krijgt het verkeer wat de rotonde op rijdt voorrang. Dit is dus het tegenovergestelde dan wat je bent gewend! Maar dit werkt dus weer niet als de betreffende rotonde wordt gebruikt als een keerpunt (‘U-turn’) of als er een grote bus op de rotonde rijdt, want grote bussen nemen overal voorrang.

 

Inhalen doet men overal en in spiegels kijken gebeurt niet of weinig.

Het is dus verstandig om te claxonneren en/of te flitsen als je gaat inhalen.

 

Claxonneren en/of flitsen met je lichten is soms doeltreffend om andere auto’s te waarschuwen of overstekende voetgangers. Maar doe dit nooit voor camels, want deze kunnen zich omdraaien en je aanvallen!

 

Als je camels bij de weg ziet, minder dan vaart. Ze zien eruit alsof ze alle tijd van de wereld hebben, maar vergis je niet! Camels kunnen zich ineens onverwacht omdraaien en zo de weg oplopen. Ze kunnen versnellen tot 68 kilometer per uur! In het donker zie je de camels nauwelijks. Het is dus belangrijk om ’s avonds en ’s nachts altijd rustig te rijden.

 

Er gebeuren nog steeds vreselijke ongelukken door overstekende camels. In minder stedelijke gebieden kom je soms groepen van wel 30 camels tegen en ook vind je schapen, geiten, koeien en ezels op de weg.

 

Linksaf slaan is een hele ervaring op sommige plaatsen. Blijf alert als je wacht op het tegenliggende verkeer, want iemand kan je, terwijl jij wacht ineens (links of rechts) inhalen, in plaats van ook te wachten.

 

In de stedelijke gebieden moet je extra opletten voor (pizza)koeriers op scooters. Deze jongens gebruiken ieder gaatje in het verkeer en zitten dan ook regelmatig in je blinde hoek als je linksaf wilt slaan.

 

Gelukkig hebben veel plaatsen nu verkeersdrempels om tegenliggend verkeer bij kruisingen of keerpunten te vertragen, zodat linksaf slaan iets gemakkelijker is geworden.

Verkeersdrempels vind je tegenwoordig op de meest gekke plaatsen en op sommige kun je je auto echt stuk rijden temeer omdat ze vaak niet staan aangegeven en je er ineens onaangenaam door wordt verrast.

 

Autoverlichting is een optionele keuze in goed verlichte gebieden, maar uiteraard sterk aangeraden in niet verlichte gebieden. Je moet er rekening mee houden dat sommige medeweggebruikers in Egypte geen verlichting op hun auto gebruiken, ook niet op de snelwegen!

 

Checkpoints benader je altijd langzaam en met gedimde verlichting (of je zet het even uit), zodat je de politie niet verblind.

 

Alarmlichten doe je altijd aan zodra het verkeer langzaam gaat rijden voor checkpoints, verkeersdrempels of bij gevaar voor camels.

 

Richting aangeven wordt door de meeste Egyptische weggebruikers gezien als een optionele keuze en doen dit dan ook zelden, maar je kunt natuurlijk altijd het goede voorbeeld blijven geven om ze aan te moedigen.

 

Op sommige buitenwegen heeft de richtingaanwijzer een ander gebruiksdoel. Als je daar een vrachtwagen richting ziet aangeven, kan het twee dingen betekenen: de vrachtwagen gaat inderdaad die kant op of de bestuurder van de vrachtwagen geeft je aan, dat het veilig is om in te halen (wat je nooit moet doen, mits je zelf voldoende overzicht op de weg hebt).

 

Ieder voertuig wat richting aan geeft kan dus exact het tegenovergestelde doen van wat er wordt aangegeven!

 

Autospiegels zijn hier je beste vriend. Stel de spiegels dus goed af voordat je gaat rijden, want andere voertuigen kunnen van alle kanten op je af komen of langs je rijden en ga er maar vanuit dat andere weggebruikers hun autospiegels niet of nauwelijks gebruiken.

 

Maximum snelheden worden gecontroleerd. De boetes voor te snel rijden zijn hoog en de politie kan je rijbewijs vorderen. Niet alleen hierom maar vooral voor je eigen veiligheid, moet je hier dus nooit te hard rijden.

 

De wegen in de woestijn kunnen je verleiden tot hard rijden, maar dit is gevaarlijk. Door hoogteverschillen in de weg lijkt de weg soms vrij, maar is dat niet!

 

Er kunnen ook ineens diepe gaten in de weg zitten, die je dan niet op tijd ziet. Lokale mensen weten dit en rijden hier rustig in tegenstelling tot Egyptenaren uit de grote steden; die

denken dat ze alles onder controle hebben en rijden hier veel te hard, net als veel minibussen en grote touringcars met toeristen. De uitgebrande auto's en bussen langs de kant van de weg, zijn de stille getuigen van fatale ongelukken.

Laat hardrijders dus passeren en blijf je eigen snelheid aanhouden.

 

Autogordels zijn verplicht voor de bestuurder en ook je passagier voorin. Eén persoon zonder gordel betaalt een boete van minimaal LE 150.

 

Mobiel telefoneren of roken is verboden als je een auto bestuurt.

 

Auto-papieren heb je altijd bij de hand. Als je besluit om een auto te huren, neem dan voor de zekerheid een internationaal rijbewijs mee en houdt het registratiebewijs en de huur documenten altijd bij je, want hier kan door de politie naar worden gevraagd bij een ‘check point’ net zoals men altijd naar je paspoort met je visum daarin kan vragen.

 

Afval mag niet uit de auto worden gegooid, maar veel Egyptenaren kennen deze regel niet eens en als ze de regel kennen, dan moeten ze erom lachen. Het is hier de gewoonste zaak van de wereld voor de mensen om snoeppapiertjes, sigarettenpeuken, blikjes, enz. uit het autoraampje te gooien. Erger je niet, verbaas je slechts...

 

Boetes betalen doe je hier sinds 2008 rechtstreeks en contant aan de betreffende politieagent. Als je het niet eens bent met datgene waarvan je wordt beschuldigd, dan is dat jouw probleem. Als je niet wilt betalen, dan vordert de politie je rijbewijs en aan jou de schone taak om dit terug te krijgen... Wij adviseren je om boetes direct te betalen en te vragen om het betaalbewijs.

 

En tot slot: Verwacht altijd het onverwachte…

 

Een grote touringcar of vrachtwagen die naar rechterkant van de weg gaat, gaat waarschijnlijk niet stoppen maar deze neemt misschien de ruimte om te kunnen draaien bij een keerpunt en zal je dus vervolgens afsnijden.

 

Microbusjes en taxi’s stoppen overal zonder enige waarschuwing om passagiers op te pikken, dus wees bedacht op het maken van onverwachte noodstops.

 

Voetgangers (lokaal of toeristen) hebben de vervelende gewoonte om de weg op te stappen zonder uit te kijken of lopen op de weg in plaats van op de stoep.

 

En dan zijn er ook nog de zwerfhonden, katten, enz.

NEEM HIER EENVOUDIG CONTACT MET ONS OP

 

Via onze AANKLIK mailbox > > >

 

Een nieuw venster opent in je browser,

in een beveiligde (https) omgeving.

Vul je naam en E-mail adres in, schrijf

je bericht en klik op de knop 'Verzenden'.

Je ontvangt direct een kopie van je verstuurde

bericht en wij reageren z.s.m. via E-mail.

Algemene Reisvoorwaarden | Copyright BEDAWI.COM © 2007 - 2017 | Neem a.u.b. contact met ons op voor vrijgave van de rechten

B E D A W I f o r T o ur i s m

Nabq 46512 Sharm El-Shaykh,

South Sinai Governrate

Arab Republic of Egypt

 

Mobiel: (+2)01006983031

Wij spreken Nederlands en zijn

tevens te vinden op Whatsapp