DE STAMMEN

You prefer to read in English? Visit us at www.bedawi.com.

"Je bent een Bedoeïene als je lid bent van een stam en gelooft in en leeft naar zijn moraal en zeden."

De Stammen

 

In de 6e eeuw werden de mensen die nu de 'Jebeleya' stam vormen, vanuit Wallachia en Alexandrië als soldaten en bedienden naar de hoge bergen van de Sinai gestuurd door keizer van het Romeins-Byzantijnse Rijk, Justinianus (527 - 565), om het het Sinai klooster te beschermen.

Zij worden nu erkend als Bedoeïenen maar komen dus oorspronkelijk niet uit Arabia.

 

Volgens geografische geschriften uit de 10e eeuw zijn de 'Beyyedhiyin' en de 'Bili', langs de Middellandse zee in de Noord Sinai, de oudste stammen.

 

Uit geschriften uit de 14e eeuw wordt duidelijk dat verschillende stammen nu zijn geassimileerd in grotere verbanden en hiervan zijn nog enkele terug te vinden zoals de 'Amarin', 'Habaniyin' en 'Ghuyuth' (nu onderdeel van de Suwarkah in het noordoosten), de 'Jubarat' (nu in Gaza), de 'Beni Wasil' (in het zuiden) en de 'Badarah' (in het midden van de Sinai).

Uit geschriften leren we dat de Beni Wasel de oudste stam is van Arabische afkomst van de Zuid Sinai, gevolgd door de 'Sawalhah' en de 'Hamayada' en later (vanaf 1400) de 'Aleeghet' en vele jaren daarna de 'Muzeynah (eind 15e eeuw). In de 18e eeuw verschenen de 'Tarabin' die veel land veroverden op andere stammen in het noorden, westen, oosten en zuiden van de Sinai.

 

Bronnen: Onderzoek van C. Bailey, R. Pococke,

L. Winter Roeder Jr. en de administratie van het Klooster van St.Katherine

Vele jaren was er sprake van vetes en bloedwraak. Deze conflicten eindigden in zwaardgevechten en werden afgehandeld onder El Orf, het eigen rechtssysteem van de Bedoeïenen.

Onderlinge conflicten over land werden en worden met de hulp van het klooster van St. Katherine opgelost, waar door de monnikken een administratie wordt bijgehouden voor de Bedoeïenen.

 

Uit grote(re) belangen worden er allianties gesloten tussen stammen.

Zo zijn bijvoorbeeld de 'Hamayda' verwant aan de 'Aleeghet' die op hun beurt weer geallieerd zijn met de 'Muzeynah' en is er een alliantie van de 'Sawalhah', 'Gararsha', 'Jebeleya', 'Huweytat, 'Beni Wasel' en 'Owled Said'.

 

De leden van de verschillende Bedoeïene stammen leven tegenwoordig samen in verschillende gebieden in de Sinai, wat een uitgestrekt gebied is en waar een ieder altijd vrij was om zich te vestigen.

 

Er waren nooit speciale gebieden die eigendom waren van iemand met uitzondering van de vruchtbare wadi's die beschouwd werden als het territorium van een bepaalde stam. Omdat de meesten een nomadisch of half-nomadisch leven leidden, leefden zij daar waar er water kon worden gevonden. Dit is nu anders, waardoor bepaalde stammen nu claims leggen op bijvoorbeeld bepaalde toeristische trekpleisters (inkomsten) wat leidt tot wrijving.

 

Bron: BEDAWI - M.I.M. Sabbah & R.W. de Jong

NEEM HIER EENVOUDIG CONTACT MET ONS OP

 

Via onze AANKLIK mailbox > > >

 

Een nieuw venster opent in je browser,

in een beveiligde (https) omgeving.

Vul je naam en E-mail adres in, schrijf

je bericht en klik op de knop 'Verzenden'.

Je ontvangt direct een kopie van je verstuurde

bericht en wij reageren z.s.m. via E-mail.

Algemene Reisvoorwaarden | Copyright BEDAWI.COM © 2007 - 2017 | Neem a.u.b. contact met ons op voor vrijgave van de rechten

B E D A W I f o r T o ur i s m

Nabq 46512 Sharm El-Shaykh,

South Sinai Governrate

Arab Republic of Egypt

 

Mobiel: (+2)01006983031

Wij spreken Nederlands en zijn

tevens te vinden op Whatsapp