BEDOEIENE CULTUUR

You prefer to read in English? Visit us at www.bedawi.com.

"De oorsprong van nomadische volkeren is moeilijk te traceren

omdat ze weinig sporen achter laten voor archeologen..."

In de Arabische taal verwijst de term 'Bedoe' naar iemand die leeft in de open lucht, in de woestijn en het woord 'Badaweyin' betekent woestijn bewoner, waarvan het Engelse woord 'Bedouin' is afgeleid, wat in het Nederlands vertaald is naar: Bedoeïene.

 

In vroegere tijden vestigden de mensen zich meestal in de buurt van rivieren, maar Bedoeïenen gaven de voorkeur aan het wonen in de woestijn. Zij leven voornamelijk in de Arabische en Syrische woestijnen, de Sinai en de Sahara woestijn van Noord Afrika.

 

Er zijn Bedoeïene gemeenschappen in veel landen: Egypte, Syrië, Palestina, Israël, Jordanië, Saudi-Arabië, Irak en Jemen in het Midden-Oosten en Marokko, Soedan, Algerije, Tunesië en Libië in Noord-Afrika. In totaal wordt de Bedoeïene bevolking op ongeveer 4 miljoen mensen geschat.

generaties. De jongere generaties bedekken hun gezicht simpelweg met hun 'tarha' (hoofdoek).

 

Bedoeïenen hebben een rijke cultuur en een eigen Arabisch gesproken taal (Bedawi), die weer verschillende gesproken dialecten kent afhankelijk van de streek waar zij wonen.

 

In vroegere tijden werd de nadruk gelegd op het sterke geloof in de tribale superioriteit en zekerheid - de steun om te overleven in een vijandige omgeving.

 

'De Bedoeïene' is aristocratisch en ze hebben de neiging om de Arabische natie als de edelste van alle naties te bestempelen, de zuiverheid van het bloed, de manier van leven en vooral de adellijke afkomst. Zij weten vaak hun afkomst te traceren tot de tijden van de profeet Mohamed en eerder. De eerste moslims kwamen uit de Bedoeïene stammen en daarom is de

Bedoeïenen worden gezien als de zuiverste vertegenwoordigers van de Arabische cultuur en zij worden door andere Arabieren nog steeds geprezen 'ideale' Arabieren, vooral vanwege hun rijke orale poëtische traditie, hun leefstijl en hun erecode.

 

Egyptenaren verwijzen naar de Bedoeïenen als 'Arab' (de term 'A'raab' is synoniem met de term 'Nomad' sinds het begin van de Islam), maar Bedoeïenen zijn te onderscheiden van andere Arabieren door hun uitgebreide familie-netwerken, die voorzien in steun van de gemeenschap en basisbehoeften om te overleven. Deze netwerken dienden traditioneel om de veiligheid van de gezinnen te waarborgen en hun eigendommen te beschermen.

 

Bedoeïenen zijn herkenbaar aan hun (nomadische) levensstijl, taal, sociale structuur en de cultuur. Naar schatting leeft tegenwoordig slechts

(soennitische) Islam diep geworteld en ingebed in deze cultuur en bidden is een integraal onderdeel van het leven. Aangezien er geen formele moskeeën in de woestijn zijn, bidden zij waar ze zijn, met het gezicht naar de 'Ka'aba' in Mekka. Het ritueel wassen voor het gebed doen zij bij voorkeur met water maar als dit niet beschikbaar is, dan doen zij dit met zand (zoals dit staat omschreven in de Koran).

 

"De Bedoeïene" is over het algemeen open-minded en geïnteresseerd in wat er gaande is in zijn naaste en verre omgeving, want dergelijke kennis is altijd een essentieel instrument geweest om te overleven. Tegelijkertijd zijn de Bedoeïenen nogal achterdochtig en erop gericht om hun persoonlijke achtergrond niet te bespreken.

 

Moderne Arabische landen willen de nomadische levensstijl van hen

ca. 5% van de Bedoeïenen in het hele Midden-Oosten nog als pastorale (semi)nomaden.

 

Bedoeïenen hebben verschillende gezichtskenmerken waarmee ze kunnen worden onderscheiden van andere Egyptenaren en kleden zich over het algemeen anders.

 

De mannen dragen lange 'gallabeya' en een 'smaegh' (rood/witte hoofddoek), een 'aymemma' (witte hoofddoek) of een klein wit mutsje, soms op zijn plaats gehouden door een 'aghell' (een zwart koord).

De vrouwen dragen gekleurde lange jurken, maar wanneer ze naar buiten gaan kleden zij zich met een 'abaya' (een dunne, lange zwarte jas soms versierd met borduursels) en zij zullen buitenshuis altijd hun haren bedekken met een 'tarha' (een zwarte, dunne sjaal). Traditioneel bedekt de vrouw haar gezicht achter een gedecoreerde 'burqa'ah' maar dit zien we nu alleen nog bij de oudere

reguleren en tegelijkertijd heeft de moderne samenleving hun traditionele levensstijl minder aantrekkelijk gemaakt, want het is veeleisend en vaak gevaarlijk.

Bedoeïenen willen, net als ieder ander, hun kinderen voorzien van gezondheidszorg en scholing zodat zij kans hebben op een betere toekomst en hiervoor moeten zij zich vestigen in stedelijke gebieden. Zij worden hierdoor geconfronteerd met uitdagingen in hun leefwijze en hun traditionele islamitische, tribale cultuur mengt zich langzaam met de westerse cultuur.

De mannen zijn meer geneigd zich aan te passen en de moderne cultuur op zich te laten inwerken, terwijl de vrouwen door eer en traditie zijn gebonden om binnen de omgeving van de familie te blijven en hebben daardoor minder kans op vooruitgang.

 

Bron: BEDAWI - M.I.M. Sabbah & R.W. de Jong

NEEM HIER EENVOUDIG CONTACT MET ONS OP

 

Via onze AANKLIK mailbox > > >

 

Een nieuw venster opent in je browser,

in een beveiligde (https) omgeving.

Vul je naam en E-mail adres in, schrijf

je bericht en klik op de knop 'Verzenden'.

Je ontvangt direct een kopie van je verstuurde

bericht en wij reageren z.s.m. via E-mail.

Algemene Reisvoorwaarden | Copyright BEDAWI.COM © 2007 - 2017 | Neem a.u.b. contact met ons op voor vrijgave van de rechten

B E D A W I f o r T o ur i s m

Nabq 46512 Sharm El-Shaykh,

South Sinai Governrate

Arab Republic of Egypt

 

Mobiel: (+2)01006983031

Wij spreken Nederlands en zijn

tevens te vinden op Whatsapp