'BISHA'A'

You prefer to read in English? Visit us at www.bedawi.com.

"Onderzoek wat er wordt gezegd, niet degene die spreekt."

Arabisch gezegde

'Bisha-a': De beproeving door het vuur.

 

Deze wet wordt door de Bedoeïenen in de Sinai uitsluitend gebruikt bij zeer ernstige beschuldigingen waarbij het ontbreekt aan bewijs.

 

Wanneer een verdachte wordt beschuldigd van moord (diefstal of een andere ernstige beschuldiging) na een heftige bevestiging van de waarheid van deze beschuldiging door de aanklager en een even heftige ontkenning van de verdachte, kan er met wederzijdse instemming worden afgesproken dat de beslissing in deze zaak zal worden genomen op basis van de Bisha-a.

 

De aanklager en de verdachte moeten het eerst eens zijn over een neutrale derde partij, wiens taak het zal zijn om de eerlijkheid van het proces te waarborgen. De Bisha-a wordt meestal in het huis van de Sjeikh gehouden of op een andere van tevoren afgesproken plaats, waar de hele procedure in alle openheid zal plaatsvinden zodat iedereen kan komen kijken en er op geen enkele manier geheimzinnigheid aan kan worden verbonden.

 

De toeschouwers, de aanklager en de verdachte, de door hen beiden gekozen beoordelaar en twee door de Sjeikh gekozen (neutrale) getuigen (als derde partij) verzamelen zich in

een halve cirkel rond het vuur.

 

De Sjeikh zit voor de rest van het gezelschap, dicht bij het vuur waarop een ijzeren 'lepel' is gelegd met daar omheen gloeiende houtskool.

 

De Sjeikh zal de verdachte gebaren om naar voren te komen en te knielen achter zijn linker schouder en de Sjeikh zal rustig een gebed reciteren, waar alle aanwezigen eerbiedig bij aansluiten.

 

Er wordt een potje met water doorgegeven naar de verdachte, waar hij zijn mond mee kan spoelen. Daarna worden zijn mond, lippen en tong onderzocht door de drie leden van de neutrale derde partij. De Sjeikh neemt de 'lepel' met zijn rechterhand uit het vuur, waait de as van de omgedraaide bodem van de 'lepel' met zijn andere hand en presenteert de gloeiend rode 'lepel' aan de verdachte aan zijn linkerzijde.

 

De verdachte zal zijn tong uitsteken en likken aan de gloeiend hete 'lepel'. Als zijn tong weer terug gaat in zijn mond, kunnen de toeschouwers duidelijk het zwarte merk van de as op zijn tong zien. (Als de toeschouwers dit niet kunnen zien, dan roepen ze: "Nog eens...")

 

De Sjeikh geeft het potje met water door aan de verdachte om zijn mond te spoelen, waarna de verdachte het

potje teruggeeft.

 

De Sjeikh schenkt een paar keer wat water in de 'lepel'. (Het lawaai van het geborrel en de stoom, samen met het verdwijnen van het water, zal iedere twijfel wegnemen over de temperatuur van de 'lepel'.)

 

Als de 'lepel' helemaal is afgekoeld, roept hij de 2 getuigen en de beoordelaar. Deze 4 zullen daarop de verdachte sommeren om zijn tong uit te steken.

 

Als de tong van de verdachte schoon en gezond is, wordt hij beschouwd als onschuldig want als hij zou hebben gelogen, zou zijn mond droog zijn en zou hij zijn tong hebben gebrand aan de hete 'lepel'.

 

Bedoeïenen zijn niet geneigd om de eed af te leggen tijdens hun geschillen.

De eed afleggen is een bijzonder grote zaak, want de Koran is heilig.

 

Dus, tenzij het onmogelijk is gebleken om op een andere wijze tot een uitspraak te komen, zal de Bisha-a worden gebruikt en dan alleen in de belangrijke zaken, zodat de plechtigheid van deze beproeving niet verloren zal gaan door er veelvuldig een beroep op te doen.

Bron: Lecture Book on the Sinai Tribes

by L. Winter Roeder Jr.

NEEM HIER EENVOUDIG CONTACT MET ONS OP

 

Via onze AANKLIK mailbox > > >

 

Een nieuw venster opent in je browser,

in een beveiligde (https) omgeving.

Vul je naam en E-mail adres in, schrijf

je bericht en klik op de knop 'Verzenden'.

Je ontvangt direct een kopie van je verstuurde

bericht en wij reageren z.s.m. via E-mail.

Algemene Reisvoorwaarden | Copyright BEDAWI.COM © 2007 - 2017 | Neem a.u.b. contact met ons op voor vrijgave van de rechten

B E D A W I f o r T o ur i s m

Nabq 46512 Sharm El-Shaykh,

South Sinai Governrate

Arab Republic of Egypt

 

Mobiel: (+2)01006983031

Wij spreken Nederlands en zijn

tevens te vinden op Whatsapp